15 tipů na nejlepší potraviny, které přirozeně zvyšují kolagen v kůži

Zajímalo by vás, které potraviny prospívají naší pokožce? Mě ano a našla jsem, že tyto:

Níže vyjmenované jsou potraviny nabité živinami, které pomáhají bojovat se stárnutím.

1. Zelí

Tak např. zelí! Strava pro rozzářenou pokožku by měla obsahovat zelí, protože je jednou z nejznámějších potravin, která obsahuje látky na produkci kolagenu. Obsahuje antioxidanty a fytoživiny jako je lutein a další speciální látky, které zlepšují hydrataci a pružnost pokožky. Je bohaté na vitamín A, C, E.

Známe mnoho druhů zelí, například zelí obyčejné, čínské bílé zelí, červené zelí, pekingské zelí, kadeřavé zelí, hlávkové zelí, růžičková kapusta.

Dietologové doporučují konzumovat zelí při snižování tělesné hmotnosti a při onemocnění plic.

Zelí je dále zdrojem vlákniny, vitaminu B6, kyseliny listové, manganu a poskytuje také železo, magnézium, fosfor, kalcium pro silné kosti a draslík, který pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Zelí je bohaté i na vitamin K, takže pomáhá při kostním metabolismu a zabraňuje vzniku Alzheimerovy choroby.

2. Červené ovoce a zelenina

Červené ovoce jako jablka, pomeranče, jahody, třešně a červená zelenina jako řepa, červená paprika, červené brambory, rajčata fungují jako antiaging potraviny, které zvyšují hladiny kolagenu. Přítomnost antioxidantu lykopen v červenémovoci a zelenině zvyšuje tvorbu kolagenu a pomáhá zvrátit dopad stárnutí. Lykopeny chrání DNA buněk před poškozeníma napomáhají lepší funkci buněk. Vzhled pokožky bude více atraktivní a mladistvý.

Díky lykopenu můžeme také zlepšit funkci dýchací soustavy, chránit kůži proti UV záření, snížit riziko osteoporózy
a zlomenin a také zlepšit fyzickou výkonnost těla.

Více vitamínu C může přispět k méně vráskám a k méně vysušené pokožce.

3. Vývary z masa a kostí

Do jídelníčku je vhodné zařadit vývary z masa a kostí. Nejvíce kolagenu se uvolňuje dlouhým až několika hodinovým vařením.
Získáme tak vývar s přirozeně se vyskytujícím kolagenem. Hovězí vývary údajně podporují především zdravou kůži a kuřecí a krůtí vývary podporují zdraví kloubů a chrupavek.

4. Fazole

Chcete-li mít zdravou pokožku, zařaďte do svého jídelníčku fazole. Obsahuje kyselinu hyaluronovou, což je životně důležitá
anti-aging látka. Kyselina hyaluronová zadržuje vodu, která napíná vaši pokožku, takže vrásky a linie jsou méně viditelné. Kyselina hyaluronová zlepšuje hydrataci kůže, udržuje pokožku vlhkou a hladkou, zvyšuje pružnost pokožky, zlepšuje syntézu kolagenu, pomáhá při zdravém růstu kožních buněk, podporuje stabilní tón pleti a zdravé klouby

Díky vysokému obsahu vlákniny podporují fazole látkovou výměnu a upravují činnost střev.
Fazole jsou skvělým pomocníkem při správné péči o naši pokožku. Díky kyselině pantotenové a niacinu bude pokožka zdravá a krásná.
Doporučují se proto při různých ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergií a podobně. Osvědčila se ale i při vypadávání vlasů a lupech.
Ale ani fazolové lusky nezaostávají. Mají močopudné účinky, tudíž zvyšují funkci ledvin a tím odplavují toxické látky z těla.
Dále posilují imunitu a v neposlední řadě také uklidňují nervy.

Kvůli některým látkám obsažených ve fazolích bychom je měli vždy tepelně upravit. Budou se nám i lépe trávit a celkově budou chutnější. Někomu můžou způsobovat nadýmání. Tomu můžeme předejít použitím přidáním některého koření při vaření, zejména majoránky, kmínu, saturejky nebo semínek fenyklu. Důležité je luštěniny vždy nejlépe namočit přes noc a vodu před vařením slít a dát novou.

5. Mrkev

Mrkev je bohatá na vitamin A, který pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu a zpomaluje rozpad kolagenu a elastinu. Rozklad těchto látek
způsobuje stárnutí pokožky. Vitamin A zpevňuje a stimuluje vrstvu kůže zvanou dermis, kde se nachází kolagen, elastin a cévy.
Napomáhá také zlepšit průtok krve k povrchu kůže. Opravuje buněčnou strukturu epidermy, která nás chrání před UV paprsky a snižuje shlukování melaninových granulí, čímž se redukuje výskyt hnědých skvrn a pigmentace. Díky tomuto vitamínu je pokožka zdravá. Snižuje se tvorba mazu a zmenšují se i problémy s akné. Udržuje pevnou buněčnou stěnu.

6. Lněná semínka a vlašské ořechy

Lněná semínka jsou úžasným zdrojem omega-3-mastných kyselin. Omega-3-mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny.
Naše tělo si je ovšem neumí vytvořit, takže jediným zdrojem je buď přijmout je ve stravě nebo pomocí potravinových doplňků.
Pro zdraví jsou nesmírně důležité.
Vlašské ořechy snižují riziko srdečních chorob a pomáhají při správné funkci mozku, jeho růstu a vývoji.
Pro krásnou pokožku bychom měli zařadit i další potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, které zvyšují tvorbu kolagenu.

7. Černé nebo zelené olivy

Zařazení černých nebo zelených oliv do jídelníčku je jednou z nejlepších věcí, jakou můžeme pro zdravou pokožku udělat.
Černé nebo zelené olivy jsou bohatým zdrojem síry, která podporuje tvorbu kolagenu. Síra se ve starověku používala na
ošetřování problematické pokožky, například při dermatitidě. Pomáhá redukovat mastnou pleť, akné a zabraňuje ucpávání pórů.
Akné je stav pokožky, na níž se tvoří pupínky, černé tečky a zanícené, červené skvrny. Síru obsahují mnohé produkty péče o pleť,
jako mýdla, nebo čisticí a pleťové vody. Síra je také potřebná pro správnou strukturu a biologickou aktivitu enzymů, podporuje
i metabolismus.
Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů
(odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů – zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku.
Ačkoliv jsou olivy velice mastné, podporují hubnutí.

8. Citrony a pomeranče

Přítomnost vitamínu C v citronech a pomerančích pomáhá zvýšit tvorbu kolagenu. Vitamin C je antioxidant, který zpomaluje
rychlost poškození pokožky volnými radikály. Mezi ovoce, které také obsahuje vitamin C, patří např. jahody, ananas,
granátové jablko. Zeleninou obsahující vitamín C je např. zelí, hlavně kvašené a paprika.
Vitamín C redukuje tvorbu vrásek tím, že zvyšuje produkci kolagenu. Je také mocným antioxidantem, který redukuje riziko
spálení kůže a zároveň podporuje přirozené opalování. Dokáže také zvrátit poškození kůže odůvodněné přibývajícím věkem.

9. Avokádový olej

Avokádový olej je bohatý na rostlinné steroidy, které pomáhají výrazně zredukovat stařecké skvrny. Avokádový olej obsahuje
hlavně vitamín E, který chrání naši pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Chrání kožní buňky před oxidací.
Je to bohatý zdroj omega-3-mastných kyselin.
Strava pro krásnou pleť by měla zahrnovat potraviny bohaté na omega-3-mastné kyseliny, které zvyšují tvorbu kolagenu a
snižují riziko vzniku rakoviny kůže.
Avokádový olej je ideální především pro suchou a poškozenou pleť, protože pomáhá při její regeneraci a při omlazení
poškozených kožních buněk.

10. Krůtí maso

Krůtí maso obsahuje tzv. karnosin, který snižuje tvorbu vrásek na kůži. Karnosin je aminokyselina, kterou si tělo dokáže přirozeně vytvořit a zamezuje stárnutí kůže, či tvorbě vrásek. Podporuje pružnost kůže. Omlazuje kožní buňky. Krůta je úžasný zdroj zinku, který redukuje suchou pokožku, záněty na kůži a podporuje růst kožních buněk zvýšením tvorby kolagenu a elastinu. Zinek povzbuzuje náš imunitní systém a snižuje vysoký krevní tlak, čímž zároveň snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice.

11. Aloe Vera

Aloe Vera je rostlina, která je v oblasti péče o pokožku velmi známá, především v hydratačních krémech. Dužnaté listy této rostliny produkují čirý gel. Tento gel má schopnost hojení ran, zejména popálenin. Gel bychom neměli používat na podrážděnou nebo popraskanou pokožku.

12. Měsíček

Měsíček je populární okrasná rostlina známá jako měsíček lékařský, ale není to stejný druh květu jako měsíčkový květ oblíbený mezi zahrádkáři. Květy měsíčku se používají v bylinné medicíně. Měsíček najdeme v mnoha pleťových krémech, protože stimuluje tvorbu kolagenu v pokožce, čímž pomáhá vyplňovat jemné vrásky.

Měsíček také poskytuje některé antibakteriální a hydratační funkce. Léčí totiž infekce a poraněnou pokožku.

Při lokální aplikaci dokáže tedy hojit rány. Ovšem nepoužívejte jej raději během těhotenství nebo v případě alergií na rostliny.

13. Borůvka obyčejná

Brusnice borůvka je divoce rostoucí. Produkuje malé, tmavé bobule, které se používají v bylinné medicíně, ale také se z nich vyrábějí džemy a marmelády. Borůvky se nejčastěji používají při průjmech a žaludečních potížích. Obsahují velké množství antokyanů, antioxidantů, které jsou zodpovědné za jejich syté barvy. Antokyany jsou prospěšné pro posílení kolagenu, hlavně toho, který najdeme v oku. Posilují i žíly a cévy, podporují tvorbu kvalitních červených krvinek, stabilizují kolagenové tkáně v šlachách, vazech, chrupavkách. Snižují například
i hladiny cholesterolu.

Snědením půl sklenice borůvek můžete zdvojnásobit množství antioxidantů, které běžně denně zkonzumujete.

Chcete-li zpomalit proces stárnutí způsobený volnými radikály, borůvky do vaší stravy určitě zařaďte.

14. Přeslička

Přeslička obsahuje velké množství křemíku. Ten tělo potřebuje pro tvorbu kolagenu i na opravu a obnovu pojivových tkání. Také posiluje kosti, protože pomáhá tělu využívat vápník.

15. Vaječný bílek

Vaječný bílek je bohatý na prolin a lysin, jež napomáhají tvorbě vlastního kolagenu.

Ideálně by bylo zařadit tyto potraviny do každodenního jídelníčku. Chápu ovšem, že ideální stav většinou neexistuje, každý den nemáme chuť na zelí. Nemáme k dispozici v zimě borůvky, maximálně mražené.

V případě, že si chcete kolagenovou dávku zajistit denně, je vhodné zařadit nějaký potravinový kolagenový doplněk.

Takže až půjdete příště nakupovat, určitě si nějakou z těchto výše uvedených potravin přihoďte do košíku 🙂

 

Lenka Mayerhoferová
Jsem certifikovanou lektorkou obličejové jógy a ráda vás naučím jak jí s lehkostí zahrnout do vašeho života. Ukážu vám jak je možné přirozeným způsobem zpomalit stárnutí tváře a dokonce tvář viditelně omladit. V důsledku toho se budete cítit mnohem lépe i na duši. Více o mně zde >>